Gianni van den Hurk

Een oude liefde hervonden

Op 7 juni 2021 was ik voor het eerst in ruim 20 jaar weer in een archief. En wel in het Stadsarchief van Rotterdam. Ik was juist daar omdat dat archief de bewaarplaats is van de achtergelaten documenten van zowel de Rotterdamsche Droogdok-Maatschappij (RDM) als de werkgeversorganisatie waar de RDM bij was aangesloten: de Vereeniging van Scheepsbouwmeesters en Machinefabrikanten te Rotterdam en Omgeving. Ook het persoonlijke archief van D.C. Endert jr, directeur van de RDM tussen 1918 en 1951, ligt in het Stadsarchief.

De jaren daarna heb ik vele dagen in diverse archieven doorgebracht. Behalve in het Stadsarchief ook in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam en in het Nationaal Archief in Den Haag. Waarom? Om meer te weten te komen van de RDM, meer in het bijzonder van de sociale geschiedenis van deze scheepswerf. De sociale geschiedenis daarvan kon, leek me, model staan voor de ontwikkeling van arbeidsverhoudingen in het industriële tijdperk (±1890 - ±1985).

Eerdere publicaties over sociale geschiedenis

Op al wat latere leeftijd (28) ben ik gaan studeren, na gewerkt te hebben in achtereenvolgens een bouwmaterialenhandel, een inrichting voor gehandicapte kinderen en een timmerfabriek. Tijdens mijn studieperiode publiceerde ik drie hoofdstukken in het boek Een eeuw socialisme en arbeidersbeweging in Groningen (Wolters Noordhof 1986) en een artikel over de betekenis van Multatuli voor het opkomende socialisme tegen het einde van de negentiende eeuw, Wegbereider tegen wil en dank (Socialisme en Democratie, 1987). Tussen 1990 en 1999 werkte ik bij de Industriebond FNV, en werkte ik mee aan de biografie van de Algemene Nederlandse Metaalbewerkersbond (ANMB); Organisatie in het ijzeren tijdperk (IISG 1995).

Overige publicaties

De afgelopen jaren heb ik vele boeken en artikelen gepubliceerd over medezeggenschap en arbeidsverhoudingen. Onder meer de boeken De ondernemingsraad en arbeidsvoorwaarden (SDU, 2003, tweede druk 2011), Uit mijn hoofd (Vakmedianet 2016), Hakken uit het zand, pleidooi voor een informele OR (Rendement 2021) en De praktijk van de medezeggenschap (Vakmedianet 2023). Artikelen verschenen onder meer in OndernemingsRaad (ReedBusiness), OR-Informatie (Kluwer/Vakmedianet) en OR-Rendement (Vakmedianet).

En verder…..

Woon ik op de Heijplaat, een prachtig dorp dat oorspronkelijk als fabrieksdorp van de RDM is gebouwd, voel ik me erg bevoorrecht dat ik de mogelijkheid en de tijd heb om de sociale geschiedenis van de RDM en de Heijplaat te onderzoeken, en schrijf ik geregeld artikelen voor zowel het dorpsperiodiek Heijplaat Post als het populair historisch tijdschrift Ons Rotterdam.